Jak správně užívat sirupy, suspenze, tinktury a roztoky

Léčivé přípravky se vyrábějí v mnoha lékových formách. Tento článek by vás měl seznámit s tekutými lékovými formami – jejich výhody a nevýhody, způsobem použití a uchovávání.

sirup na kašel.jpg

Sirupy a suspenze

Tyto dvě lékové formy toho mají mnoho společného. Liší se pouze tím, že u suspenze mají rozptýlené částice sedimentovat – tj. usazovat se ke dnu nádobky.

Výhody:

  • sladká příchuť – obsahují přírodní či syntetická sladidla
  • příjemná chuť – obsahují různá korigencia příchuti ( přírodního nebo syntetického původu) dodávající přípravku většinou ovocnou příchuť
  • možnost využití v široké věkové populaci i pro ty kdo mají problémy s polykáním tablet
  • snadné dávkování – nejčastěji pomocí dávkovací odměrky nebo pipety (stříkačky)

Nevýhody:

  • vyšší cena – oproti tabletám cena za sirup či supenzi je vyšší
  • kratší použitelnost – většina přípravků má po otevření omezenou použitelnost – tu vždy naleznete buď na vnějším obalu nebo na příbalovém letáku
  • složitější způsob uchovávání – vždy dbejte pokynů výrobce (některé přípravky jsou stabilní při teplotě nižší – musí být uloženy v lednici)
  • možný vysoký obsah cukru – nekteré přípavky nejsou vhodné pro diabetiky. Jste-li diabetik, s výběrem vhodného přípravku Vám poradí personál lékárny.

Důležitá upozornění:

  • před užitím si vždy prostudujte příbalový leták – naleznete v něm správné dávkování, správné podmínky skladovávání i použitelnost po otevření (leták nevyhazujte)
  • kvůli omezené použitelnost po otevření si na obal poznačte datum otevření – použitelnost přípravků bývá omezená
  • přípravek uchovávejte podle předepsaných podmínek – zajistíte tak účinnost, ale i bezpečnost přípravku
  • před aplikací již otevřeného přípravku vždy vizuálně zkontrolujte vzhled přípravku, zda nedošlo ke změně zbarvení, vůně, konzistence .… Malý zbytek léku na dně lahvičky může podlehnout zkáze dříve, než téměř plné balení.
  • před aplikací přípravek vždy protřepejte – docílíte, tím rovnoměrného rozptýlení účinné látky

Příklady přípravků z praxe, které nikdy nezapomínejte před použitím protřepat:

S touto lékovou formu se můžete setkat například u následujích skupin přípravků:

  • dětské tekuté přípravky na teplotu
  • přípravky na léčbu kašle
  • oční kapky
  • nosní přípravky na alergii
  • všechny dětské antibiotické sirupy
  • tekuté přípravky na úpravu zažívání, proti překyselení

Tinktury

tinktura.jpgTinktury jsou roztoky připravované vyluhováním pomocí vhodného rozpouštědla, nejčastějí alkoholu. Tato způsob výroby se nejčastěji využívá při výrobě bylinných extraktů.

Výhody:

  • tinktury obsahují vysokou koncentraci účinných složek
  • pohodlné a snadné dávkování
  • větší stabilita, trvanlivost oproti sirupům

Nevýhody:

  • obsah alkoholu – obsah alkoholu je potřeba vzít v úvahu při použití u řidičů, dětí ale i u některých přidružených onemocnění (vše však závisí na dávce a množství alkoholu v ní). Toto upozornění výrobce musí uvést, nicméně je prokázáno, že při doporučených dávkách si stačí vypláchnout ústa vodou a po 15 minutách je test na alkohol negativní. Ale u některých onemocnění nebo u dětí použítí výrobku s obsahem alkoholu není vhodný. S výběrem vhodného přípravku Vám poradí personál lékárny.
  • cena – někdy vyšší z důvodu obsahu alkoholu

Roztoky

Roztok vzniká úplným rozpuštěním účinné látky ve vodě nebo alkoholu

Výhody:

  • snadné a přesné dávkování
  • vhodná léková forma i pro děti mladší 3 let
  • větší stabilita, trvanlivost oproti sirupům

Nevýhody:

  • některé obsahují alkohol

Sáčky pro přípravu perorální suspenze

Některé přípravky se vyrábějí ve formě sáčků, které si pacient v případě použití rozpustí v malém množství vody. Obecně se tyto přípravky rozpouštějí ve sklenici neperlivé vody a přípravek se důkladně promíchá. Takto připravený roztok by měl pacient užít co nejdříve.

S touto lékovou formou se setkáte například u přípravků doplňující minerály, přípravků proti bolesti či přípravků k léčbě průjmů .

Praktické rady na závěr

Na závěr bych uvedla úplně ty nejdůležitější rady, kterými je dobré se řídit při užívání tekutých lékofých forem.

  • Před použitím přípravku pečlivě zkontrolujte použitelnost, dobu použitelnosti od otevření. Dále zkontrolujte teplotu, při které se má přípravek uchovávávat.
  • Datum otevření na krabičku poznačte. Před každým dalším použitím přípravek zkontrolujte, zda vypadá a voní stejně jako před prvním použitím.
  • Všechny tekuté přípravky (nosní spreje, oční kapky, tekutá antibiotika, tekuté přípravky na kašel či teplotu … ) před použitím protřepejte.
  • V příbalovém letáku přípravku najdete všechny důležité informace, ten je důležité si před prvním použitím přečíst. Nevíte-li si s něčím rady, obraťte se na svého lékárníka.

Mgr. Veronika Hřivnáčová

Lékárna Dr. Max, Opava

Přestože se článek věnuje dané problematice podrobně, doporučujeme vám poradit se o nejvhodnějším řešení a postupu s vaším lékárníkem, který dokáže nejlépe vyřešit vaše individuální potřeby.

aplikace lékárny v čr


VYUŽIJTE ON-LINE PORADNU

Ptejte se odborných farmaceutů na oblast léčiv on-line. Rádi Vám zodpoví dotazy související se správným užíváním, dávkováním či (ne)vhodným užíváním léků či lékovými interakcemi nebo s dalšími tématy z oblasti lékárenství. Poradna je anonymní, pro rychlejší a co nejpřesnější odpověď je třeba vyplnit potřebné informace o Vás.

Formulář pro on-line dotaz

Odpověď na Váš dotaz Vám bude odeslána v nejkratším možném čase, obvykle během 1 – 3 pracovních dní. Pokud by Váš dotaz přesahoval rámec kompetencí našich odborníků, informujeme Vás o tom a doporučíme Vám konzultaci u Vašeho ošetřujícího lékaře.

V případě otrav nebo podezření na předávkování léky kontaktujete Toxikologické informační středisko na telefonu

  • 224 919 293
  • 224 915 402

Otázka a odpověď budou v anonymizované podobě zveřejněny na našem portálu.

Vážíme si Vašeho soukromí

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookies. Některé z nich jsou k fungování stránky nezbytné, ale o těch následujících můžete rozhodnout sami:
Přečtěte si naše zásady pro soubory cookie

Přihlásit se k odběru novinek