Poradna

Každý potřebuje někdy v životě poradit. Zdraví a léky jsou velmi frekventovaným tématem, v běžných i internetových diskuzích. Naše poradna je jako jediná garantovaná Českou lékárnickou komorou. Můžete se v ní zeptat na všechno z oblasti léčiv, zdravotních obtíží i prevence. Skutečných lékárníků. Rádi Vám jako zdravotníci, kteří jsou s Vámi v blízkém kontaktu, odpovíme. Nezapomeňte do formuláře správně vyplnit mailovou adresu, v případě nejasností, ale i s finální odpovědí Vás budeme jejím prostřednictvím kontaktovat.

Položit dotaz

Stanislav Široký 7.6.2017

Lze zároveň užívat Furolin aOmnic Tocas?

Odpověď

Dobrý den, ano, souběžné použití Furolinu a Omnicu Tocas je možné a v praxi používané. Léky se navzájem významně neovlivňují. Pěkný den. Mgr. Vanda Ulma Leierová

Blanka Bártová 20.4.2017

Dobrý den, dočetla jsem se o účinku bóru v souvislosti s artritidou a dalšími zdravotními problémy. Trpím revmatoidní artritidou a léky Metotrexát , Prednison, které v současné době užívám, mi sice částečně pomáhají, způsobují mi ale jiné další problémy. Na IT jsou nabízeny různé přípravky s obsahem boronu, takže bych vás ráda požádala o váš názor na užívání těchto preparátů event. zda byly provedeny v této souvislosti nějaké vědecké studie. Děkuji vám za odpověď. Blanka Bártová S pozdravem Blanka Bártová

Odpověď

Dobrý den, děkuji za dotaz. Na úvod, methotrexát je stále základním léčivem a tzv. zlatým standardem v léčbě revmatoidní artritidy. Je dokázané, že tento lék potlačuje zánětlivý proces při revmatoidní artritidě (podstata léčby). Pokud nestačí léčba methotrexátem, přidávají se další léčivé přípravky, například kortikoidy. Chápu, že Vás trápí druhotné komplikace (osteoporóza, zažívací potíže atd.) které Vám působí dlouhodobé podávání kortikoidů (ač malých dávek) a methotrexátu. Komplikacím se dá předcházet nebo je alespoň zmírňovat režimovým opatřením (pestrá strava, zdravý životní styl, alkohol jen příležitostně) a léčivými přípravky (vápník, vitamin D, léky na ochranu žaludku, kyselina listová na ochranu buněk). Příznivý poměr mezi přínosem a rizikem byl u těchto léků jednoznačně potvrzen a byla by chyba, kdybyste v medikaci neměla methotrexát a dle uvážení lékaře k němu přidané kortikoidy. Co se týče boru, resp. boronu, na internetu se skutečně objevují články o zaručeném přínosu boru. Na jedné stránce je dokonce uvedeno odvážné tvrzení “Výzkum ukazuje, že obecně jsou lidé uzdraveni z artritidy, otoků a ztuhlosti za průměrně 1-3 měsíce”. Jaký výzkum a jaká studie takový přínos užívání boru dokládá jsem ovšem neobjevila. Sama bych se přikláněla ke klasické Medicíně založené na důkazech (tzv. Evidence based medicine) a zdravému životnímu stylu. Bor má bezesporu důležité zastoupení v biochemických pochodech v těle a věřím, že při pestré a vyvážené stravě je jeho přísun dostatečný. Pozn. Zdroje bóru: zelenina (okurky, červená řepa, ředkvička, celer), ovoce (broskve), celozrnné obiloviny. S pozdravem Mgr. Vanda Ulma Leierová

Král Rostislav 14.4.2017

Dobrý den moje dcera užíva Tiapridal kapky dvakrát deně tři kapky už tři měsíce váží 20 kg.Má diagnostikováno ADHD.Je jí sedm let nemůže se stát že vznikne závislost? Děkuji za odpověd.

Odpověď

Dobrý den, děkuji za dotaz. Tiapridal nemá návykový potenciál, takže návyk není pravděpodobný. V těle působí Tiapridal na receptory v konkrétním místě v mozku, z toho vyplývá velmi dobrá snášenlivost s nízkým výskytem závažnějších nežádoucích účinků, především tzv. extrapyramidových (třes, poruchy hybnosti apod.). Dávka Vaší dcery je spíše nižší, takže by nemělo docházet k třesu, poruchám hybnosti ani k velkému útlumu. Pokud by se přesto nežádoucí účinky vyskytly, je třeba informovat ošetřujícího lékaře. S pozdravem Mgr. Vanda Ulma Leierová

Michal Trčka 3.4.2017

Dobrý den. Prosím o posouzení, jak se vzájemně ovlivňují tyto léky: Betaxa 20 1-0-0, Prestance 5 1-0-0, Atarvastation 20 0-0-1, Aricept 10 0-0-1, Vesicore 10 1-0-0, Cipralex 20 1-0-0 a Martizapin 15 0-0-1. Děkuji

Odpověď

Dobrý den, děkuji za dotaz. Léky se v negativním slova smyslu navzájem neovlivňují, tedy souběžné užívání léků je možné. Jak Betaxa, tak Prestance působí na tlak a oběhový systém, současné užití tedy účinek posiluje. Atorvastatin dále pomáhá udržovat správnou hladinu cholesterolu, a druhotně tak chrání oběhový systém (srdce a cévy). Cipralex má účinky proti depresi a úzkosti, Mirtazapin má v dávce 15mg účinek spíše na spaní. Ráda bych upozornila, že u Ariceptu by léčba měla být zahájena jen u těch nemocných, kteří mají možnost využít pečovatele (např. rodinného příslušníka), jenž může pravidelně kontrolovat užití léku (potažmo i užívání ostatních léků) nemocným. Pěkný den S pozdravem Mgr. Vanda Ulma Leierová

Kateřina 20.3.2017

Dobrý den, mohu brát zároveň wobenzym i aulin?Pokud ne, tak které léky mám brát? Mám asi zánět v koleni.

Odpověď

Dobrý den, děkuji za dotaz. Souběžné užívání přípravku Wobenzym a Aulin je možné. Nicméně upozorňuji, že zatímco Aulin je vhodné užít bezprostředně po jídle nebo s jídlem (pro snížení rizika podráždění žaludku), Wobenzym je nutné užít mimo jídlo, tzn. alespoň půl hodiny před jídlem, případně alespoň dvě hodiny po jídle. Přeji pěkný den S pozdravem Mgr. Vanda Ulma Leierová

Miroslav Klajn 6.3.2017

Dobrý den. Prosím o informaci jak se´vzájemně ovlivňuji léky které denně beru. Prednison 5mg. 1-0-0, Betamed 20mg. 1-0-0, Apo-ome 20mg. 1-0-0, Brufen 400mg. 1-0-0,Omnic Tocas0.4mg. 1-0-0, Furolin 100mg. 0-0-1, Plaquenil 200mg. 0-0-1, Levitra 10mg. 1x za měsíc. Děkuji za odpověď .

Odpověď

Dobrý den, děkuji za dotaz. Léky se navzájem sice ovlivňují, ale ne významně, mohou se tedy užívat současně. Spíše bych ráda okomentovala, že jak Prednison, tak Brufen má neblahý vliv na žaludeční sliznici, a je tedy dobře, že užíváte Apo-Ome, které žaludeční sliznici chrání. Navíc Plaquenil a Furolin může působit nevolnost. Tyto léky je třeba vždy užívat s jídlem nebo po jídle, případně je lze zapít mlékem. Pokud byste kombinaci těchto léků špatně snášel na žaludek, poraďte se s lékařem nebo lékárníkem (z pouhého seznamu léků bez znalosti Vašeho zdravotního stavu mám málo informací k dalším komentářům). Pozn. Levitra může sice přechodně snížit tlak, ale pokud lék bez potíží používáte, není třeba se znepokojovat. Přeji pěkný den Mgr. Vanda Ulma Leierová

Tučková Jana 3.3.2017

Dobrý den, ráda bych se zeptala. Dcera 5,5let dostala od lékaře už 3tí antibiotika zhruba za 5týdnů, poprvé nás trápila angína....po té se jí angína za 14dní vrátila a teď zhruba za dalších ani 14dnů má další nějaké na 4dny se širokým spektrem působnosti kvůli tomu že kašle a má to na průduškách, jinak krom rýmy a kašle jí nic není. Lékař jí neprovedl žádné vyšetření CRP krevní obraz nic. Nemůže mít dcera nějaké problémy kvůli častému využití antibiotik? děkuji Tučková

Odpověď

Dobrý den, děkuji za dotaz. Užití několika antibiotik po sobě je možné, dokonce existují i specifické případy, kdy se antibiotika užívají dlouhodobě. Někdy se tedy delšímu či opakovanému užívání antibiotik nevyhneme. Pokud jsou skutečně indikovaná a dcera nemá významnější nežádoucí účinky, je vhodné je využívat podle pokynů lékaře. V některých případech dokáže lékař nasadit antibiotika tzv. empiricky, to jest na základě jeho zkušeností bez potřeby dělat stěr nebo odebírat krev. V ostatních případech je vhodné stanovit citlivost, tedy určit, která antibiotika budou na onemocnění zabírat. Předchází se tak neúčinnému užívání antibiotik, vzniku rezistence, a naopak se zacílí na konkrétní bakterie. Dále by bylo vhodné dodávat tělu laktobacily (probiotika), což jsou přátelské bakterie, které se ve střevech za normálních okolností nachází a svoji přítomností brání osídlení jinými bakteriemi. Antibiotika tyto přátelské bakterie vymýtí, a dochází tak k narušení rovnováhy, průjmům a celkově oslabení organismu. Laktobacily jsou volně prodejné léky či doplňky stravy a je třeba je užívat alespoň v dvouhodinovém odstupu od antibiotik. Přeji pěkný den Mgr. Vanda Ulma Leierová

Eva Myšíková 14.2.2017

Dobrý den, sháním informaci ohledně doby, za kterou se vstřebá účinná látka z čípku. Jde mi hlavně o paralenové a ibuprofenové čípky pro děti, často se stává, že dítě čípek vykaká po určité době, např. 15 min. Co v tomto případě dělat a čím se řídit. Jde říci nějaký obecný čas nebo se to liší účinnou látkou, čípkovým základem apod. Nerada bych dítě předávkovala nebo naopak nechala v horečkách. Děkuji, Myšíková

Odpověď

Dobrý den, rektální aplikace má výhodu v relativně rychlém nástupu účinku, řádově desítky minut. Přesný čas podle čípkového základu nebo účinné látky se bohužel určit nedá, neboť se u každého jedince může lišit v závislosti na zdravotním stavu, prokrvení sliznice, souběžné medikaci apod. Pokud má dítě stolici do několika minut po podání čípku a ve stolici je ještě patrný nerozpuštěný čípek, je možné podat dávku znovu. Pokud se čípek již rozpustil, dá se usuzovat, že již ke vstřebání alespoň částečně došlo. Dítěti pak měříme teplotu a sledujeme tak účinek léku. Terapeutická (tedy léčivá) hladina u ibuprofenu v krvi by měla být dosažena cca po 45 minutách po zavedení čípku, obdobně je na tom paracetamol. Pokud teplota přesto neklesá, je možné použít fyzikální metody ke srážení horečky (nejčastěji studený zábal nebo sprcha u starších dětí), přičemž teplotu měříme po každém zábalu. Situace je jistě náročnější, pokud je například horečka vysoká a/nebo hrozí riziko febrilních křečí. Zde nám může pomoci následující úvaha. Zatímco paracetamol může být ve vyšších dávkách toxický pro játra a ledviny, ibuprofen má relativně velmi nízký výskyt nežádoucích účinků, a to i při podávání vyšších dávek. Dále je nutné hlídat si tzv. maximální denní dávku (různí se podle váhy), která je uvedená v příbalovém letáku jako dávka, kterou nelze překročit za 24 hodin. S pozdravem Mgr. Vanda Ulma Leierová

Jaroslava 8.12.2016

Dobrý den, chci se zeptat, jestli je možné mít abstinenční příznaky po vysazení tiapridalu tbl. Užívala jsem ho 14 dní 1/4 denně, pak 14 dnů 1/2 denně, pak jsem ho vysadila z důvodu křečí do lýtek. Za 14 dnů po vysazení mi postupně začala bolet hlava a potíže, pro které mi byl lék nasazen - bušení srdce, úzkost, bolest na hrudi, stoupání tlaku, se mi dost zhoršily. Děkuji

Odpověď

Dobrý den, Tiapridal patří mezi atypická antipsychotika. Křeče jsou popisovány jako jeden z nežádoucích účinků. Samotné vysazení není většinou spojeno s klasickým odvykacím syndromem jako je po ukončení léčby opiáty a ani nedochází ke vzniku psychické závislosti, která se rozvíjí po podání stimulancií. Náhle vysazení může být spojeno s výskytem příznaků jako je nevolnost, zvracení, pocit tepla nebo chladu, nespavost, zvýšené pocení, podrážděnost nebo bolest hlavy. Pravděpodobně se jedná o obtíže související s Vaším zdravotním stavem. Doporučuji zkonzultovat s ošetřujícím lékařem a najít vyhovující alternativu léčby. S pozdavem PharmDr. Jana Hovorková

Kateřina30 18.11.2016

Dobrý večer. Je mi 30 let a řeším dlouhodobou bolest trapézových svalů. Obvodní lékař mi napsal Dimexol (1-1-2), Aulin (1-0-0) a Aescin-Teva (2-2-2). Pro přečtení příbalových letáků si však nejsem jistá, jestli tyto léky brát. Zejména Aescin, kde o bolesti svalů není jediná zmínka. Lék by měl být na žilní problémy a otoky, ty ale já nemám. Aulin se mi zdá jako hodně silný lék. Bude v pořádku brát pouze Dimexol a popřípadě si časem říct o rehabilitace? Můžu zbylé dva léky vrátit do lékárny? Přeci jen 200,- doplatek je dost za něco, co nebudu brát. Děkuji.

Odpověď

Dobrý den, na konkrétní důvod, proč Vám lékař předepsal uvedenou kombinaci léčiv, se musíte zeptat přímo jeho, ideálně ještě před vyzvednutím léků z lékárny. Z mechanizmu účinku mohu pouze dovodit, že mephenoxalon má zrelaxovat (uvolnit) dlouhodobě zkrácenou a napjatou svalovou hmotu. Escin by měl účinek posílit zejména vlivem na cévy a tím usnadnit průnik účinné látky do cílové tkáně. Kromě toho se velmi často a s úspěchem používá k léčení bolestivých syndromů páteře s projevy útisku nervových kořenů míšních, což se projevuje jako bolest plotének (ústřel, ischias) nebo jako bolestivé napětí v šíji (včetně pletence ramenního). Nimesulid jako takový je krátkodobá léčba akutní bolesti a není nutné pravidelné užívání, můžete jej používat při obtížích nebo větších bolestech. Nicméně rozhodnutí, zda a jaké léky budete užívat, je pouze na vás. Do lékárny je samozřejmě vrátit můžete, budou zpracovány jako nebezpečný odpad. Nelze je použít pro jiné pacienty, z čehož plyne, že nelze ani vrátit doplatek, který jste zaplatila. S pozdravem PharmDr. Stanislav Havlíček

Vložte svůj dotaz

Vložený příspěvek se zobrazí až po doplnění odpovědi našimi poradci.