Poradna

Každý potřebuje někdy v životě poradit. Zdraví a léky jsou velmi frekventovaným tématem, v běžných i internetových diskuzích. Naše poradna je jako jediná garantovaná Českou lékárnickou komorou. Můžete se v ní zeptat na všechno z oblasti léčiv, zdravotních obtíží i prevence. Skutečných lékárníků. Rádi Vám jako zdravotníci, kteří jsou s Vámi v blízkém kontaktu, odpovíme. Nezapomeňte do formuláře správně vyplnit mailovou adresu, v případě nejasností, ale i s finální odpovědí Vás budeme jejím prostřednictvím kontaktovat.

Položit dotaz

Ivana 17.10.2017

Dobrý den, Mám dotaz ohledně užívání perorální hormonální kontracepce. Užívám ji ráno před snídaní, což je ovesná kaše. Chtěla bych se Vás zeptat, zda tedy ovesné vločky (vláknina) ovlivní vstřebávání léčiva? Je nutné mít časový odstup mezi podáním léčiva a snídaně bohaté na vlakninu?

Odpověď

Dobrý den, vláknina skutečně může zpomalovat vstřebávání některých léků, takže Váš dotaz je na místě. Otázka zní, zda případné zpomalení vstřebání ovlivní i účinnost léku. Studie na králících zkoumaly vstřebání a účinek u psyllia (vláknina ze semene jitrocele indického) a u guarové gumy v dávce asi 3,5g (což by zhruba mohlo odpovídat obsahu vlákniny v porci ovesných vloček). Výsledkem je, že vláknina se sice vstřebávala pomaleji (důvodem je patrně navázání hormonu na vlákninu), ale nebyla pozorována žádná změna v účinku. Lze tedy předpokládat, že požití vlákniny nemá na účinek antikoncepce vliv. Časový odstup není nutný. Naopak, typicky může účinek antikoncepce snížit pravidelná konzumace a užívání třezalky (čaje, doplňky stravy apod.). Účinek mohou rovněž ovlivnit některé léky a stavy související s nedostatečným vstřebáním (zvracení, průjem). Antikoncepci je vhodné užívat ve stejnou denní dobu Přeji pěkný den Mgr. Vanda Ulma Leierová

Pavel Futera 20.9.2017

Dobrý den, prosím o radu. Chci se zeptat jaký prostředek na výživu kloubů při artróze může užívat člověk, který užívá Warfarin. Konkrétně by mě zajímala látka MSM (např. přípravek Sioux) Děkuji za informaci

Odpověď

Dobrý den, některá data poukazují na možný vliv látky MSM na krevní srážlivost. Je proto vhodné, aby při nasazení a vysazení kúry bylo častěji monitorováno INR (Quickův test). Co se týče účinnosti, z volně prodejných přípravků má prokázaný účinek v léčbě artrózy chondroitin sulfát. Chondroitin sulfát se s warfarinem navzájem neovlivňují a je možné je užívat současně. Česká Revmatologická společnost pro léčbu artrózy dále doporučuje glukosamin sulfát. Při užívání glukosaminu byl hlášen zvýšený účinek warfarinu, a tedy riziko zvýšené krvácivosti. Zde by rovněž mělo být zváženo důkladnější sledování koagulačních parametrů (INR) při zahájení nebo ukončení léčby glukosaminem. Ráda bych upozornila, že pro mírnění bolestivých stavů při artróze se při současné léčbě warfarinem doporučuje paracetamol. Paracetamol lze užít do 2g/den (tedy čtyři 500mg tablety denně). Oproti tomu léky na bolest ze skupiny tzv. nesteroidních antiflogistik (např. Nalgesin, Ibalgin, Diclofenac, Acylpyrin) pro pravidelnější užití vhodné nejsou, neboť mohou zvyšovat krvácivost. Další možností jsou pak silnější léky na bolest, které neovlivňují krvácivost a jsou na lékařský předpis. Přeji pěkný den. S pozdravem Mgr. Vanda Ulma Leierová

Markéta 11.9.2017

Dobrý den, Dnes jsem byla s dcerou na první očkování. Doporučila mi paralenove cipky. Čípky jsou až od 7kg. Dcera má teprve 6kg. Chtěla jsem se zeptat jestli čipky mohu použít? Nebo čipek raději dát na půl? A jak správně přepulit čipek?

Odpověď

Dobrý den, paralenové čípky se dávkují v jednotlivé dávce 10-15mg/kg tělesné hmotnosti. Při váze 6 kg toto odpovídá přibližně 3/4 100mg čípku. To znamená, že přibližně čtvrtinu čípku odříznete a zbylé tři čtvrtiny čípku použijete. Čípek můžete rozříznout např. čistým ostrým nožem nebo žiletkou. Pěkný den. Mgr. Vanda Ulma Leierová

Pavel Zbořil 30.8.2017

Užívám lék Xarelto na ředění krve, mám bércové vředy, které jsou moc bolestivé. Jaké léky od bolesti můžu užívat?

Odpověď

Dobrý den, děkuji za dotaz. Tzv. nesteroidní antiflogistika v polykacích formách a ve formě čípků (Ibuprofen, Brufen, Nurofen, Apo-ibuprofen, Diclofenak, Veral, Voltaren, Nalgesin S, atd.) a kyselinu acetylsalicylovou (Aspirin, Acylpyrin, atd.) lze užívat jen občasně, protože zvyšují riziko krvácení. V případě Xarelta by se toto projevilo zejména krvácením z nosu, dásní, ale i krvácením v zažívacím traktu, z močových cest a z genitálií. To je třeba sledovat a případné krvácení hlásit lékaři. Daleko vhodnější látkou je paracetamol (Paralen, Panadol). Můžete si také nechat předepsat na recept některý z léků na bolest, který má rovněž vhodné vlastnosti při současném užívání Xarelta. Jedná se např. o metamizol (Novalgin, Metamizol Stada). Dále jsou na výběr léky na silnější bolesti, tzv. opioidní analgetika (rovněž na lékařský předpis). Pro relativně malé množství nežádoucích účinků a nízké riziko negativního ovlivnění jiných léků (lékové interakce) jsou také vhodnou volbou. S pozdravem Mgr. Vanda Ulma Leierová

Jana 27.8.2017

Kdysi jsem léčila zánět spojivek kapkami Alesten. Po letech mám stejný problém - existují tyto kapky ještě? Byla na předpis, jiné dostupné mi nezabíraly. Děkuji.

Odpověď

Dobrý den, kapky Alesten na českém trhu registrované nejsou, ani nemám informaci, že by dříve pod tímto názvem registrované byly. Na zahraničním trhu existuje přípravek Alestin. Obsahuje účinnou látku ebastin, která se vyznačuje účinky proti alergii (tzv. antihistaminikum). Na českém trhu existují v očních kapkách přípravky obdobné (patřící mezi oční antihistaminika), například: Alerpalux, Azelastin-comod, Emadine, Livostin, Opatanol, Zaditen SDU. Přeji pěkný den. S pozdravem Mgr. Vanda Ulma Leierová

Eva Valtrová 15.8.2017

Dobrý den, lze brát Letrox 100 po době použitelnosti? Mám celé balení použitelné do 7/2017. Předem děkuji.

Odpověď

Dobrý den, legislativa (Zákon č. 378/2007 Sb) praví, že léčiva po uplynutí doby použitelnosti se řadí mezi tzv. “nepoužitelná léčiva” a taková by neměla být nadále užívána a měla by být odevzdána do lékárny k likvidaci. Osobně můžete být jiného názoru, jen upozorním, že pokud takovéto léčivo užijete, pak jen na Vaši zodpovědnost. Dalším vodítkem může být změna vzhledu tablety. Rozhodně bych se užíváním nově objevené zásoby nevyhýbala plánované kontrole u lékaře. Přeji pěkný den Mgr. Vanda Ulma Leierová

Jana 6.8.2017

Dobrý den,syn má předepsaný duomox. Dostal tabletu ve 20hod.a ve 21.30hod se vyzvracel kvůli hlenům z kašle a rymy.budou atb účinkovat?za jak dlouho se dokáží vstřebat aniž by se narušil účinek?děkuji za odpověď.

Odpověď

Dobrý den, Duomox se po podání vstřebává rychle a dobře. Přibližně po jedné hodině je již v krvi hladina dostatečná pro účinek. Další dávku podejte jako obvykle v doporučeném intervalu. Přeji pěkný den Mgr. Vanda Ulma Leierová

Veronika Krasnohorska 7.7.2017

Už asi šesť mesiacov beriem injekcie metotrexatu pretože trpím na reumatoidnú poliartritidu. Z dôvodov bronchitídy som bola nútená brať antibiotiká (šesť dní). lekárka mi však povedala, že počas antibiotík musím metatrexat vynechať. Nepovedala mi však aký časový odstup budem musieť dodržať a teraz je na dovolenke. Môže mi niekto poradiť? Vopred ďakujem.

Odpověď

Vážená paní magistro, paní doktorka zřejmě uvažovala možný nepříznivý vliv obou léků na játra. Ovšem, jak sama uvádíte, methotrexát jste podala těsně před začátkem léčby antibiotiky. Logicky máte tedy v těle přítomny obě látky. Následující dávku methotrexátu bych již aplikovala normálně. S pozdravem Mgr. Ulma Leierová Dobrý den, v dotazu mi chybí informace - zda bylo vynechání methotrexátu doporučeno revmatoložkou nebo praktickou/plicní lékařkou, která řešila bronchitidu. Dokážu si představit, že plicní/praktická lékařka vyhodnotila užívání methotrexátu jako ne příliš příznivé při plicní infekci. Důvodem může být nižší obranyschopnost či častější výskyt plicních infekcí při užívání methotrexátu jako takového. Na druhé straně, léčba základního onemocnění (revmatoidní polyartritida) je rovněž důležitá a je vhodné, aby léčba nebyla přerušována. Nezmiňujete, jaká antibiotika Vám byla předepsána. Některá antibiotika mohou v těle přetrvávat delší dobu, což by pak ovlivnilo délku případného vysazení. Lékař, který opatření zavede, by měl přesně určit, na jak dlouho je třeba lék vysadit. Na Vašem místě bych situaci ještě zkonzultovala s revmatologem, který zná Váš zdravotní stav a dokáže zhodnotit, zda je vysazení methotrexátu ve Vašem případě vhodné. Pěkný den S pozdravem Mgr. Vanda Ulma Leierová

Jitka Veličková 27.6.2017

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda je možné vyrobit boradrenalinové nosní kapky za použití Adrenalin Inj ? Děkuji za odpověď a přeji pěkný den, Jitka Veličková

Odpověď

Dobrý den, Vámi popisovaný postup přípravy je v lékárenské laboratoři používaný. Jen upozorňuji, že trvanlivost takového individuálně připraveného léčivého přípravku je relativně krátká z důvodu nestability adrenalinu. Přípravek rovněž není hrazen z veřejného zdravotního pojištění. Pěkný den Mgr. Vanda Ulma Leierová

Stanislav Široký 7.6.2017

Lze zároveň užívat Furolin aOmnic Tocas?

Odpověď

Dobrý den, ano, souběžné použití Furolinu a Omnicu Tocas je možné a v praxi používané. Léky se navzájem významně neovlivňují. Pěkný den. Mgr. Vanda Ulma Leierová

Vložte svůj dotaz

Vložený příspěvek se zobrazí až po doplnění odpovědi našimi poradci.