Problémy s trávením

Češi patří k národům, u kterých je přejídání téměř na denním pořádku. Následkem nejsou jen akutní trávicí potíže nebo občasné pálení žáhy či nadýmání, ale také mnohem závažnější zdravotní problémy, jako je rakovina tlustého střeva a konečníku, jejichž častější výskyt v posledních letech začíná být spojován s nadměrnou konzumací uzenin a červeného masa.

Všeobecně se trávicí obtíže označují jako DYSPEPSIE a ať už zasahují horní nebo dolní část zažívacího traktu, bývají velmi nepříjemné a často i bolestivé.

Příčiny trávicích potíží

  • Přejídání a nevhodná kombinace potravin.
  • Nevhodný životní styl – špatné složení jídelníčku, nedostatečný pitný režim, nadměrná konzumace alkoholu.
  • Psychické problémy – stres, úzkost, nedostatek relaxace, pracovní vytíženost, nedostatek spánku, neuspokojivé partnerské, přátelské či rodinné vztahy.
  • Časté nebo dlouhodobé užívání některých léků – zejména protizánětlivých léků, které dráždí a poškozují sliznici jícnu a žaludku.
  • Následek jiného celkového onemocnění – bakteriální nebo virové infekce, srdeční choroby, nádorová onemocnění.
  • Organické příčiny – nedostatek trávicích enzymů, překážka v trávicím ústrojí či poškození trávicího traktu (např. záněty, vředy, nádory).
  • Funkční dyspepsie (např. Syndrom dráždivého tračníku) – samostatné onemocnění bez známé příčiny, projevující se poruchou činnosti zažívacího traktu.

Rizikovými faktory pak jsou:

  • genetické dispozice,
  • vyšší věk (nad cca 45 let),
  • kouření, nevhodná životospráva,
  • chronická onemocnění a s nimi spojené dlouhodobé užívání léků.

Projevy trávicích obtíží a jejich léčba

Pocity plnosti a tlaku v žaludku

Nepříjemný pocit je lokalizován v horní části břicha, mezi hrudní kostí a pupkem. Může se projevovat silným tlakem v oblasti žaludku (jako kámen v břiše), nevolností, pocity na zvracení nebo návratem zkonzumovaného jídla zpět z žaludku do jícnu a úst. V tom případě se pravděpodobně jedná o dietní chybu. Příčinou potíží je přejedení, nedostatečné pauzy mezi jednotlivými jídly nebo kombinace potravin, které se obtížně tráví (tučné, smažené, kořeněné atp.).

Pokud se však potíže opakují častěji navzdory přiměřenému stravování, může jít rovněž o nedostatek trávicích enzymů, které se podílejí na správném zpracování potravy.

Ideální je samozřejmě vyhnout se potravinám, které potíže způsobují, nepřejídat se a jíst v pravidelných, cca 3hodinových intervalech menší porce. Může se ale stát, že nám i běžně dobře snášené jídlo jednoduše „nesedne“, pak je možné vyzkoušet několik postupů. Buď obsah žaludku vyprázdníme, tedy vyvoláme zvracení, které nám rychle uleví tím, že se těžko stravitelného jídla, podobně jako v případě otravy, zbavíme (pozor ale na to, aby se jednalo opravdu jen o výjimečnou situaci, ne pravidelný rituál!), nebo se pokusíme trávení podpořit.

K tomuto účelu může posloužit např. mátový, fenyklový nebo anýzový čaj, případně odvar z kmínu, které rovněž působí proti plynatosti. Celkově zklidňující efekt má také heřmánkový čaj. Nevolnost a žaludek „na vodě“ zmírňuje zázvor. Použít můžete odvar z čerstvého oddenku, ale také přípravky zakoupené v lékárně ve formě tobolek (např. Avioplant®, Antimetil®). Dáváte-li přednost kapkám, pořiďte si do domácí lékárničky Iberogast®, kapky s obsahem bylinných extraktů, které usnadňují trávení a zmírňují bolesti.

Z těch lidovějších doporučení, není-li k dispozici nic jiného, je možné podat hlt piva, malé množství bylinného likéru nebo lžičku cukru s všestranně použitelnou francovkou.

Pokud nic z toho nezabere, můžete vyzkoušet trávicí enzymy ve formě tablet, které podpoří strávení nahromaděné potravy v žaludku (např. Orenzym® Plus, Pangrol® 20000, Pancreolan® Forte apod.).

Pozor ale na opakující se bolesti po jídle, které mohou souviset s trvalým nedostatkem trávicích enzymů nebo zánětem žaludku. Měli byste se proto obrátit na ošetřujícího lékaře a podstoupit potřebná vyšetření, která pomohou odhalit skutečnou příčinu potíží.

Říhání a pálení žáhy

Pálení žáhy neboli odborně pyróza je poměrně častou komplikací, která provází trávení určitých jídel. Projevuje se zpětným návratem kyselého obsahu žaludku do jícnu, pálením, říháním a bolestí za hrudní kostí. Obvykle se objevuje po konzumaci čerstvého pečiva a jiných kynutých potravin. Také některé nápoje mohou vyvolat potíže, jedná se především o perlivé minerálky a limonády, kávu nebo víno (zejména pak bílé). Stav se zhoršuje požitím kořeněného jídla nebo kouřením. Může se také vyskytnout po podání léků na bolest nebo při fyzické aktivitě následující bezprostředně po jídle.

Příčinou bývá rovněž nedostatečné dovírání svěrače mezi jícnem a žaludkem. Pálení žáhy je pak častější a může postiženou osobu významně ovlivňovat v běžném životě, nemluvě o poškození sliznice jícnu a rozvoji dalších komplikací. Je pak nezbytné navštívit odborníka – gastroenterologa, který díky speciálnímu vyšetření, při němž si prohlédne sliznici trávicího traktu od jícnu přes žaludek až do dvanáctníku (tzv. gastroskopii), může předepsat léčivý přípravek snižující tvorbu žaludeční kyseliny. Tím se výrazně zmírní obtíže. V menším balení je možné tyto přípravky zakoupit i bez lékařského předpisu (omeprazol v síle 10 a 20 mg a pantoprazol v síle 20 mg), k dlouhodobému užívání je však nezbytný odborný posudek lékaře.

Akutně je možné zmírnit potíže použitím tzv. antacid. Antacida jsou přípravky, které neutralizují žaludeční kyselinu. Efekt je sice rychlý, ale jen krátkodobý. Důležité je také držet odstup od případného podání jiných léků, mohou totiž významně ovlivnit jejich vstřebávání, a tím také účinnost. Při doporučeném dávkování jsou však považována za bezpečná. Patří sem např. Rennie®, Gaviscon®, Tums®, Talcid® a další.

Jednorázově, není-li k dispozici jiný přípravek, se dá použít i jedlá soda. Při opakovaném použití však může právě podání jedlé sody způsobit uvolnění svěrače mezi jícnem a žaludkem a potíže z dlouhodobého hlediska spíše zhoršit.

Lidovým lékem jsou například brambory (nejlépe syrové, ale mohou se podat i suché vařené) nebo banány, které snižují překyselení žaludku.

Čtěte také: Když pálí žáha

Průjem

Akutní průjem může být vyvolán buď infekcí, nebo dietní chybou. Infekční průjmy bývají většinou úporné, provázené bolestmi či křečemi v břiše, případně vysokou horečkou. Nebezpečné jsou zejména pro kojence a malé děti, ale také pro starší osoby, u nich totiž dochází velmi rychle k celkovému a až život ohrožujícímu odvodnění. Je proto potřeba rychle jednat a co nejdříve se obrátit na lékaře nebo navštívit nemocnici.

V ostatních případech se snažíme zjistit, co je možnou příčinou průjmu. Ne všechny léčivé přípravky jsou vhodné u průjmů způsobených infekcí a naopak. Nejsme-li si jistí, nic nezkazíme použitím specifické kvasinky (Saccharomyces boulardii, např. přípravek Enterol®, Biopron® Forte), živočišného uhlí nebo přípravku s obsahem racecadotrilu (Hidrasec®).

Loperamid (Imodium®, Loperon®) se používá výhradně u neinfekčních průjmů (např. cestovatelských, způsobených stresem apod.). Cloroxin (Endiaron®) pak u průjmů způsobených bakteriemi. Nástup účinku je pozvolný a k přeléčení je nutné využívat 2 – 3 denní dávku.

Nezbytná jsou samozřejmě také doprovodná opatření. Zejména zajištění dostatečné hydratace organismu, doplnění minerálů a cukru.

Čtěte také: Průjem: Jaké jsou jeho příčiny a jak ho léčit?

Zvracení

Zvracení ve smyslu poruchy trávení může být vyvoláno závažnějším onemocněním (např. žaludečním vředem, nádorem, zánětem apod.). Častěji však doprovází akutní infekční nemoci. Trvá-li déle než 2 - 3 dny nebo se objevuje pravidelně po jídle, konzultujte neodkladně potíže se svým ošetřujícím lékařem.

Zácpa

Zácpou rozumíme obtížné nebo málo časté vyprazdňování. Optimální četnost je více méně individuální. Někdo je zvyklý chodit i několikrát denně, na druhou stranu některým jedincům vyhovuje méně častá frekvence. Záleží to na způsobu stravování, množství přijímaných tekutin i pravidelné pohybové aktivitě.

Příčinou potíží může být nejen nevhodně složený jídelníček a nedostatečný pitný režim, ale také pravidelné užívání některých léků (v tom případě by vás měl na tento nežádoucí vliv upozornit lékař či lékárník), překážka ve střevech nebo jejich nedostatečný pohyb (tzv. lenivá střeva), velmi často je však příčina psychického původu (jiné prostředí, nedostatek času apod.).

Nepomohou-li režimová opatření, v tomto případě především zvýšený příjem tekutin, ovoce a zeleniny s obsahem vlákniny, kysaných mléčných výrobků a dostatečný pohyb, vyzkoušejte např. zvýšený příjem hořčíku, který má nejen příznivý vliv na nervovou soustavu, ale ve vyšších dávkách působí také projímavě.

Z projímadel jsou vhodnější tzv. osmotická projímadla. Jedná se o látky různého původu, které se ve střevě nevstřebávají, ale působí fyzikálním mechanismem – vážou na sebe vodu a udržují ji ve střevě. Tím se stolice změkčí a zvětší svůj objem a snadněji pak dojde k vyprázdnění. Tato projímadla jsou šetrná a nenávyková, vhodná i pro děti nebo těhotné ženy. Patří sem např. glycerínové čípky, laktulózový sirup nebo salinické minerálky.

Krátkodobě, v případech, kdy jiné postupy a způsoby zvládnutí zácpy nejsou účinné, je možné zvolit tzv. kontaktní projímadla, která drážděním střevní stěny vyprovokují vyprázdnění střev. Při častém a dlouhodobém používání však způsobují závislost – v tom smyslu, že střeva zlenivějí a bez použití projímadla se již jen těžko vyprazdňují. Dochází také k porušení hospodaření s minerály a vodou. Naprosto nevhodné jsou pro děti do 4 let a těhotné v 1. trimestru. Mezi účinné látky patří pikosulfát sodný (Guttalax®), bisakodyl (Dulcolax®, Stadalax®, Fenolax®) a také list senny. Nástup účinku je pozvolný, proto se tato projímadla podávají večer, k vyprázdnění dochází po cca 6 - 8 hodinách, tedy ráno.

K významným způsobům řešení potíží se zácpou je z dlouhodobého hlediska nácvik tzv. defekačního reflexu. Jde o sled pravidelných činností, které mají za následek úpravu a pravidelnost vyprazdňování. Postup může vypadat například takto:

  • Ráno nalačno se vypije sklenice vlažné vody.
  • Po cca 15-20 minutách se zkonzumuje snídaně.
  • Zavede se glycerínový čípek.
  • Po cca 20-30 minutách se zkouší vyprázdnění.

Jednotlivé kroky se opakují dlouhodobě, postupně se vysazuje pomocné projímadlo, dokud se reflex plně neobnoví.

Čtěte také: Zácpa u dětí

Nadýmání

Plynatost provází téměř všechny potíže s trávením. Hromadění plynů, které samovolně neodcházejí ze střev, může být nejen nepříjemné, ale také velice bolestivé. Ostré bolesti mohou v některých případech vést až k návštěvě lékaře s podezřením na zánět slepého střeva či jinou akutní příhodu.

Zvýšená tvorba plynů může provázet trávení některých potravin, jako jsou luštěniny, teplé kynuté potraviny a pečivo, některé druhy ovoce a zeleniny (brokolice, květák, zelí, hrášek, kukuřice a další), mléčné výrobky (laktóza), ale také stále častěji používaný sorbitol (potravinářské sladidlo). Při jejich trávení se ve střevě tvoří pěna, která odchodu plynů brání.

V tomto případě je tzv. lékem první volby simetikon, tedy silikonový olej, který je v lékárně k dostání nejčastěji ve formě želatinových tobolek a kapek (např. Espumisan®, Flatol®, Degasin®, Noball®, Enticon® apod.) a který působí pouze fyzikálním mechanismem, tedy odděluje plyny od tekutého obsahu, snižuje tvorbu pěny a usnadňuje přirozený odchod plynů. Je důležité si uvědomit, že tyto přípravky nesnižují tvorbu plynů, pouze brání jejich zadržování. Kombinovaným přípravkem se simetikonem, který navíc působí proti křečím, je Meteospasmyl®. Vhodný je proto i k léčbě jiných, především funkčních trávicích potíží.

Příčinou nadměrné tvorby a hromadění plynů může však být, stejně jako v předchozích případech, i psychika.

Na trávení ve střevě se významně podílejí střevní bakterie (tzv. střevní mikroflóra přirozeně osídlující střevo). Proto i její složení ovlivňuje trávení. Pokud jsou potíže s nadýmáním časté nebo trvají dlouhodobě, zkuste užívat pravidelně probiotika v tobolkách. Jedná se o speciální kmeny tělu prospěšných bakterií, u kterých byl prokázán blahodárný účinek na funkci střeva, zejména při poruchách trávení spojených se změnami složení přirozené mikroflóry (po užívání antibiotik, při dlouhodobém užívání některých léků).

K léčivým přípravkům s obsahem probiotik a prebiotik, tradičně doporučovaných lékaři při potížích s trávením, patří například Hylak® forte. Používá se nejen při nadýmání, ale kdykoliv je potřeba ovlivnit složení střevních bakterií. Tedy při průjmech i zácpě, jako podpůrná léčba nebo léčba v případech, kdy jiné postupy selhaly.

Podrážděný žlučník

Žlučník slouží k přechovávání žluči, která se tvoří v játrech. Žluč se z jater odvádí pomocí žlučovodů a hromadí se v žlučníku, odkud se po jídle, zejména tučném, vyprázdní do dvanáctníku a usnadňuje vstřebávání tuků.

K podráždění dochází konzumací nevhodného jídla – především smaženého, tučného, ostrého, nadýmavého nebo konzumací potravin s obsahem kakaa a malých zrníček (ovoce, zelenina), ale také některých nápojů – hlavně alkoholu a kávy. Přichází ostrá bolest v pravém podžebří, která postupně putuje i na pravou část zad až k lopatce. Bolest bývá provázena říháním, nechutenstvím, pocity na zvracení a zvracením. Tupá bolest přetrvává i několik dní.

Žlučníková kolika je akutní záchvat bolesti, která je nesnesitelná a může být spojena s celkovou schváceností, nebo dokonce horečkou. V tomto případě je nezbytné okamžité vyhledání lékařské pomoci.

Příčinou potíží může být tzv. lenivý žlučník (nereaguje na signály vyprázdnění žluči ve chvíli, kdy je to potřeba), omezená tvorba žluči nebo porucha v jejím odtoku ze žlučníku (následkem žlučových kamenů, vlivem užívání některých léků nebo při jaterní cirhóze). Neměly by se opomíjet ani psychické faktory, které mohou při dlouhodobém působení zapříčinit častější dráždivost žlučníku i bez konzumace kritických potravin.

Pokud se potíže opakují, mělo by být provedeno ultrazvukové vyšetření, které odhalí případnou příčinu potíží. V některých případech jde však pouze o dráždivý žlučník a jediným způsobem, jak problémům předejít, je vyhnout se dráždivým pokrmům a nápojům. Chcete-li zhřešit, mějte v zásobě přípravek, který podpoří jednorázové vyprázdnění žlučníku a umožní strávit i jinak dráždivé jídlo. V lékárně je dostupný bez lékařského předpisu např. Febichol® nebo Isochol®.

Bolestivé křeče zmírní některé bylinné směsi (na játra a žlučník, žlučníkové čajové směsi), mátový nebo heřmánkový čaj, případně kapky na rostlinné bázi Cholagol®. Silnější přípravky proti křečím jsou k dostání pouze na lékařský předpis.

Dlouhodobé zamezení odtoku žluči má charakteristické příznaky, jako je světlá stolice, zažloutnutí očního bělma a pokožky, svědění pokožky bez jiné příčiny. V těchto případech neváhejte navštívit lékaře.

Alternativní postupy při léčbě

Homeopatická léčba je při potížích s trávením často vyhledávaným řešením. Zejména s ohledem na psychickou příčinu, která bývá s problémy zpravidla úzce spjata. Je však nezbytné obrátit se na odborníka, který tuto příčinu odhalí a zvolí správná homeopatika. Ta pak obvykle přinesou žádaný efekt.

Režimová opatření

Ne vždy je možné potížím s trávením předejít. Existují však doporučení, která potíže zmírní nebo sníží jejich četnost a intenzitu.

  • Pravidelné podávání probiotik a prebiotik.
  • Dodržování vhodné životosprávy – vyvážený jídelníček, dostatek pohybu, omezení kouření, kofeinu, alkoholu, pravidelný spánek atd.
  • Pravidelné preventivní prohlídky u obvodního lékaře (prevence závažnějších onemocnění).
  • Omezení rizikových léčiv, které mohou dráždit, nebo dokonce poškozovat sliznici trávicího traktu (např. protizánětlivé léky, kyselina acetylsalicylová, kortikoidy).
  • Péče o psychickou stránku – psychoterapie, relaxace, masáže, dostatek odpočinku, čas na oblíbené činnosti a jiné.

Závěr

Uvádí se, že trávicími obtížemi u nás trpí až čtvrtina obyvatel. Většinový podíl na tom má bezpochyby naše povaha. Dodržování tradičních zvyků a postupů při stolování, ale také celkový přístup českého člověka ke svému životu. Mnoho z nás si neuvědomuje, že přejídáním a častou konzumací nevhodných potravin si zakládáme nejen na nadváze a obezitě a spoustě tzv. civilizačních chorob, které jsou s narůstající hmotností přímo spojeny, ale také tím systematicky poškozujeme své tělo. Jídlem často řešíme psychické problémy nebo jen zaháníme nudu, je prostředkem pro zlepšení nálady, způsobem, který neodmyslitelně patří k oslavám radostných událostí, nebo způsobem trávení času s lidmi, se kterými bychom se možná za jiným účelem ani nesešli… Celkový přístup je ale vždy jen a jen na nás.

Proto bych ráda na závěr připomněla známá Sókratova slova: „Nežijeme, abychom jedli, ale jíme, abychom žili!“

PharmDr. Kateřina Dubská