Jakým potravinám se vyhnout při potížích se žlučníkem?

Žlučník je důležitý, nikoliv nepostradatelný, orgán trávicího traktu. Je to vakovitý orgán hruškovitého tvaru uložený na spodině jater. Jeho úkolem je skladování a úprava (zahušťování) žluče, která vzniká v játrech. Žluč je vylučována po jídle na nervový popud. Podílí se hlavně na trávení a vstřebávání tuků, ale také spolu se šťávou slinivky břišní (pankreatická šťáva) neutralizuje žaludeční trávicí šťávy, a tím chrání střevo před poškozením.

Příznaky bolesti žlučníku, žlučníkové koliky

Nepříjemný, bolestivý stav provázející různé onemocnění žlučníku (např. žlučníkové kameny, zánět žlučníku, bahno nebo písek ve žlučníku, ucpání žlučovodů aj.) se může projevovat následovně:

  • výrazný pocit plnosti břicha
  • napětí, bolesti v okolí pravého podžebří nebo okolo pravé lopatky

Výše uvedené projevy může předcházet nebo doprovázet říhání, škytání nebo zvracení.

Při intenzivní bolesti břicha je vždy potřeba vyhledat lékaře, který určí diagnózu a další léčebný postup.

Žlučníkové kameny (cholelithiasa)

Poměrně časté onemocnění postihující vysoké procento obyvatelstva všech věkových kategorií i pohlaví. Statisticky náchylnější jsou ženy, s věkem kolem 60 let vlivem hormonálních změn. Žlučníkové kameny mohou způsobovat žlučníkové bolesti, ale taky o jejich existenci postižený neví a objeví se náhodně při podrobnějším vyšetření. Na vzniku onemocnění se podílí řada rizikových faktorů: rodinná zátěž, obezita, nevhodná skladba stravy s vysokým obsahem tuků, cukrů a malým podílem vlákniny, opakovaná těhotenství.

Pokud kameny začnou způsobovat problémy je potřeba je odstranit. Odstranění v současné době probíhá chirurgicky, kdy se odstraní celý žlučník. Většina operací probíhá laparoskopicky. Další metodou je metoda ERCP – endoskopická retrográdní cholangiopankreatografii.

Jedná se o vyšetřovací a léčebnou metodu pro onemocnění žlučových cest a slinivky břišní. Výhodou miniinvazivních metod operací je nižší riziko pooperačních komplikací, rychlejší hojení ran, rychlejší rekonvalescence pacienta.

Žlučníkový zánět (cholecystitis)

Zánět žlučníku vzniká na základě podráždění žlučníkové stěny vlivem již existujícího onemocnění (žlučníkové kameny, písek nebo bahno) anebo vlivem mikrobiálního působení. Mikroby se do žlučníku dostávají dvěma způsoby. Tím prvním je prostřednictvím tepny, kdy se krví dostanou mikroorganismy do žlučníku. Druhou cestou jsou vývody do tenkého střeva. Nejčastěji se můžeme setkat s mikroorganismy jako E. Coli, salmonela, tyfus a různé další streptokokové infekce.

Příznaky zánětu bývají intenzivní bolesti, zvracení a teplota. S rozvíjejícím zánětem se potíže zhoršují. Léčba zánětu žlučníku patří vždy do rukou lékaře. Uvedené příznaky nepodceňujte, vždy vyhledejte lékaře.

Bahno a písek ve žlučníku

Tento stav bývá předstupeň žlučníkových kamenů. Žluč se v tomto případě formuje do tvaru připomínající svou strukturou bahno či písek.

V následujících řádcích si ve stručnosti shrneme principy a základy léčby žlučníkových potíží.

Žlučníková dieta

Žlučníkovou dietu by měl dodržovat každý, kdo má jakékoliv problémy se žlučníkem. Její dodržování je významnou prevencí potíží, bývá součástí regeneračního období po operaci či akutním projevu onemocnění. Modelové jídelníčky jsou k dohledání na internetu. Obecnou zásadou je vyhýbat se smaženému, tučnému, kořeněnému jídlu. Vhodnou přípravou jídel je vaření, dušení, pečení či grilování za použití minimálního množství tuku. Složit si jídelníček zvládnete i sami, pokud ve stravě obsadíte zvláště vhodné potraviny uvedené níže.

Vhodné potraviny Nevhodné potraviny
Maso Netučné, telecí, hovězí (zadní, roštěná, svíčková), ryby, krůtí, králičí, kuřecí Tučná masa
Mléčné výrobky Nízkotučné až polotučné dle snášenlivosti, zakysané výrobky, tvaroh, jogurty, sýr Vysokotučné
Ovoce Banán, meruňky, jablko bez slupky, pomeranč, broskve, třešně Bobulovité ovoce - ostružiny, angrešt, hroznové víno, fíky, datle, rybíz; jablečné slupky, kokos
Zelenina Mrkev, petržel, fazolky, špenát, cuketa, patison, červená řepa, hlávkový salát a jiné listové saláty, čínské zelí; v menším množství – mladé kedlubny, květák, brokolice Luštěniny (fazole, čočka, hrách, sója); nadýmavá a těžce stravitelná zelenina – hrášek, paprika, okurka, kapusta, ředkvičky, zelí, cibule, česnek
Uzeniny Šunka, dietní párky Tučné uzeniny
Pečivo Nejlépe bílé pšeničné pečivo – housky, rohlík, veka, vánočka, piškoty Čerstvé kynuté pečivo (chléb, koláče); celozrnné pečivo
Koření Vegeta, kmín, bobkový list, kari, majoránka, bylinky, rajský protlak Česnek, pálivá paprika, chilli, sojová omáčka, hořčice, tatarka, majonéza
Tuky V malém množství – máslo, kvalitní oleje Sádlo, přepalované tuky, špek
Nápoje Čaj, neperlivé vody, bílá káva, ředěné ovocné šťávy, slabé kakao Alkohol, zrnková káva, perlivé nápoje, 100% ovocné šťávy
Přílohy Brambory, bramborová kaše, rýže, jemný knedlík, těstoviny Hranolky a jiné smažené přílohy
Moučníky Pudink, kaše – rýžová, vločková nebo pohanková, nákypy, med Krupicová kaše, sušenky, oplatky, čokoláda
Těsta Piškotové, tvarohové, odpalované Kynuté

Bylinky vhodné při žlučníkových potížích

Bylinná terapie může být podpůrnou metodou při žlučníkových obtížích. Bylinky mohou mít cholerektické účinky (zvyšují tvorbu žluči); cholekinetické účinky (zvyšují sekreci žluče do střeva); spasmolytické účinky (odstraňují křeče). Existují různé žaludeční, žlučníkové směsi nebo můžete využít jednu z mnoha vhodných bylinek. Mezi vhodné bylinky patří:

  • artyčok kardový
  • máta peprná
  • smetanka lékařská
  • měsíček lékařský
  • jablečník obecný
  • řepík lékařský
  • smil písečný
  • boldovník vonný aj.

Léky k tlumení žlučníkových potíží dostupné v lékárnách

Jak již jsem uvedla výše, léčba žlučníkových potíží spadá spíše do kompetence lékařů. Lékař má na výběr z několika přípravků vázaných na recept. Jako doplněk léčby nebo v případě nekomplikovaných potíží Vám může pomoci i některých z přípravků získaných bez lékařského předpisu. Výčet základních přípravků včetně dávkování uvádím níže.

Po obdržení léčivých přípravků si vždy pročtete příbalový leták a dodržujte správné dávkování.

Febichol

  • Charakteristika a složení: fenipentol - syntetická látka odvozená od účinných látek známého koření kurkumy, zvyšuje produkci žluči
  • Dávkování: Obvyklá dávka pro dospělé a mladistvé starší 16 - ti let je 200 mg (tj. 2 tobolky) až 3krát denně, nebo 200 mg (tj. 2 tobolky) před jídlem jednorázově.

Cholagol

  • Charakteristika a složení: Extrakt z oddenku kurkumy (Curcumae rhizoma) obsahuje především barviva (kurkuminoidy), která zvyšují produkci žluče a usnadňují její vylučování. Dále odstraňuje křeče.
  • Dávkování: Obvyklá dávka pro dospělé a děti starší 12 let je 5 – 10 kapek 3 krát denně, v případě potřeby je možné dávku krátkodobě zvýšit až na 20 kapek 3 krát denně. Užívá se před jídlem, mezi jednotlivými dávkami by měl být odstup alespoň 5 hodin.

Isochol

  • Charakteristika a složení: Hymekromon uvolňuje křeče a zvyšuje produkci žluče
  • Dávkování: Obvyklá dávka pro dospělé a děti starší 14 let je 400 mg (tj. 1 dražé) až 3 krát denně.

Rowachol

  • Charakteristika a složení: směs silic zvyšuje produkci žluče a odstraňuje křeče. Přispívá k rozpouštění cholesterolových žlučových kamenů a zabraňuje vzniku kamenů nových. Žlučopudný účinek tohoto přípravku zvyšuje tvorbu inzulinu a tak pomáhá stabilizovat celkový stav diabetiků.
  • Dávkování: Tobolky - Dospělí: 3 - 4x denně 1 tobolku; děti od 6 do 12 let: 1 až 2 krát denně 1 tobolku; nejlépe před jídlem.
  • Kapky- Dospělí: 4 - 5x denně 3-5 kapek; děti od 6 do 12 let: 3 až 4 krát denně 1 - 2 kapky

Iberogast

  • Charakteristika a složení: směs tekutých extraktů z 9 bylin, přípravek odstraňuje křeče a zklidňuje celkově celý trávicí trakt
  • Dávkování: děti od 6 - ti let při potížích až 3x denně 10 kapek; dospělí až 3x denně 20 kapek

Nakonec mi už zbývá popřát Vám, ať Vás žlučník nezlobí. Pokud však potíže přijdou, vždy se obraťte s důvěrou na svého lékárníka a lékaře, kteří Vám poradí a pomohou.

Mgr. Veronika Hřivnáčová

Lékárna Dr. Max, Opava

Přestože se článek věnuje dané problematice podrobně, doporučujeme vám poradit se o nejvhodnějším řešení a postupu s vaším lékárníkem, který dokáže nejlépe vyřešit vaše individuální potřeby.

aplikace lékárny v čr


VYUŽIJTE ON-LINE PORADNU

Ptejte se odborných farmaceutů na oblast léčiv on-line. Rádi Vám zodpoví dotazy související se správným užíváním, dávkováním či (ne)vhodným užíváním léků či lékovými interakcemi nebo s dalšími tématy z oblasti lékárenství. Poradna je anonymní, pro rychlejší a co nejpřesnější odpověď je třeba vyplnit potřebné informace o Vás.

Formulář pro on-line dotaz

Odpověď na Váš dotaz Vám bude odeslána v nejkratším možném čase, obvykle během 1 – 3 dní. Pokud by Váš dotaz přesahoval rámec kompetencí našich odborníků, informujeme Vás o tom a doporučíme Vám konzultaci u Vašeho ošetřujícího lékaře.

V případě otrav nebo podezření na předávkování léky kontaktujete Toxikologické informační středisko na telefonu

  • 224 919 293
  • 224 915 402

Otázka a odpověď budou v anonymizované podobě zveřejněny na našem portálu.

Vážíme si Vašeho soukromí

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookies. Některé z nich jsou k fungování stránky nezbytné, ale o těch následujících můžete rozhodnout sami:
Přečtěte si naše zásady pro soubory cookie

Přihlásit se k odběru novinek