Vápník a vitamin D v prevenci osteoporózy

Vápník v lidském těle plní důležité funkce, odpovídá za tvrdost a pevnost lidských kostí, má podíl na správné funkci nervové a svalové soustavy, na činnosti srdce a srážlivosti krve. Největší tělesná zásoba vápníku (asi 99%) je v kostech a zubech, zbytek vápníku je rozpuštěn v tělních tekutinách.

S přibývajícím věkem se schopnost vstřebávat vápník zhoršuje. Dochází k poklesu hladiny vápníku v krvi, což stimuluje příštítná tělíska k produkci parathormonu. Tento hormon má za následek zvýšené odbourávání vápníku z kostí (osteoresorbce). Kost se stává křehčí a náchylnější ke zlomeninám, vzniká osteoporóza.

Vápník je důležitý v prevenci rozvoje osteoporózy a zároveň je i základním lékem ve všech léčebných režimech osteoporózy. Pokud nelze dosáhnout požadované hladiny vápníku stravou nebo při intoleranci mléčných výrobků je nutné jeho doplnění formou léčivých přípravků či doplňků stravy. Dávkování vápníku je individuální podle složení jídelníčku. Kvůli lepší vstřebatelnosti by jednotlivá dávka podaná v lékové formě neměla přesáhnout 500 mg. Vápník je lepší podávat navečer, protože se tak sníží noční zvýšená hladina parathormonu a tím se příznivě ovlivní odbourávání vápníku z kostí.

Obsah vápníku v potravinách:

Potravina

Obvyklá porce

Obsah vápníku v porci (mg)

Vejce - žloutek (1ks = 20g)

1 ks

28

Sýr Ementál

30 g/2 plátky

266

Sýr Eidam 30% tuku v sušině

30 g/2 plátky

207

Sýr Niva

40 g

254

Tvaroh měkký tučný

100 g

366

Jogurt bílý

150 g

270

Čokoláda bílá

100 g

187

Fíky sušené

100 g

193

Květák

120 g

246

Mandle - jádra

26 g/12 mandlí

62,4

Sýr Lučina

15 g/1 lžička

43

Sýr žervé

15 g/1 lžička

48

Sardinky v oleji

100g

354

Sýr Hermelín

40 g

63

Kefír

225/1 sklenice

270

Kapusta

120 g

138

Mléko polotučné - 2 % tuku

210 g/1 sklenice

235

Brokolice

120 g

126

Tvaroh měkký netučný

100 g

101

Špenát

100 g

81

Pór

100 g

80

Kukuřičné lupínky

100 g

68

Vejce (100g = 2 ks)

100 g/2 ks

60

Ovesné vločky

100 g

56

Zelí bíle

100 g

46

Doporučený příjem vápníku: děti: 210-800 mg/den, dospívající: 1300-1500 mg/den, dospělí do 50 let: 800-1000 mg/den, dospělí nad 50 let: 1200-1500 mg/den, těhotné a kojící ženy: 1200 mg/den.

Vitamin D

Vitamin D je důležitý pro vstřebání vápníku z potravy, příp. léčivých přípravků nebo doplňků stravy. Dále je velmi důležitý pro svaly a svalovou koordinaci, tím navíc snižuje riziko pádů a zlomeniny kostí. Nedostatek vitaminu D v dětství se projevuje jako křivice, v dospělosti osteomalacií, tzv. měknutím kostí. Nedostatek vitaminu D zvyšuje riziko vzniku osteoporózy.

Vitamin D se tvoří v kůži po vystavení pokožky slunci (ultrafialovému B záření). K zajištění dostatku vitaminu D obvykle stačí na 10-15 minut denně vystavit svůj obličej a paže slunci (mimo dobu, kdy je sluneční záření nejintenzivnější mezi 10-15h ). Vitamin D můžeme získat i potravou. Potrava s obsahem vitaminu D nabývá na významu v zimě, kdy se nevystavujeme slunci. Lidé starší 60-ti let a ti se zvýšeným rizikem osteoporózy by měli zvláště v zimním období užívat přípravky s obsahem vitaminu D, protože trpí velmi často jeho nedostatkem.

Obsah vitamínu D v potravinách:

Potravina 100g

Vitamin D (IU)

Ryby a plody moře

Losos

480

Makrela

120

Pstruh mořský

440

Sardinka

400

Sardinky v oleji

200

Sardinky v tomatu

320

Sleď nakládaný

640

Sleď

920

Sumec

20

Šproty

520

Štika

40

Treska

40

Tuňák

240

Tuňák v oleji

120

Úhoř

1600

Uzený losos

200

Mléko a mléčné výrobky

Ementál 45%

120

Gouda

40

Hermelín

12

Jogurt bílý 3,5%

2,4

Máslo

40

Mléko plnotučné

0,8

Parmezán

24

Šlehačka

40

Tvaroh tučný

8

Pozn. Doporučený denní přívod vitamínu D je 400 IU do 50 let věku a 800 IU nad 50 let věku.

Mgr. Martina Dulavová a kol.

Ústavní lékárna IKEM

Přestože se článek věnuje dané problematice podrobně, doporučujeme vám poradit se o nejvhodnějším řešení a postupu s vaším lékárníkem, který dokáže nejlépe vyřešit vaše individuální potřeby.

aplikace lékárny v čr