Poradna

Každý potřebuje někdy v životě poradit. Zdraví a léky jsou velmi frekventovaným tématem, v běžných i internetových diskuzích. Naše poradna je jako jediná garantovaná Českou lékárnickou komorou. Můžete se v ní zeptat na všechno z oblasti léčiv, zdravotních obtíží i prevence. Skutečných lékárníků. Rádi Vám jako zdravotníci, kteří jsou s Vámi v blízkém kontaktu, odpovíme. Nezapomeňte do formuláře správně vyplnit mailovou adresu, v případě nejasností, ale i s finální odpovědí Vás budeme jejím prostřednictvím kontaktovat.

Položit dotaz

Adamová 23.5.2016

dobrý den, lze užívat Geriavit a Pradaxu společně, neovlivní to krvácení?

Odpověď

Dobrý den, dostupné informace neuvádějí žádné přímé ovlivnění účinku. Přesto je doporučeno informovat ošetřujícího lékaře o zahájení užívání tohoto multivitamínového preparátu. Při správně nastavené antikoagulační (protisrážlivé) terapii není dlouhodobé a především pravidelné užívání vitamínů překážkou. Měla byste se ovšem vyvarovat nepravidelného užívání. S pozdravem PharmDr. Stanislav Havlíček.

Eva 22.4.2016

Dobry večer, je možné užívní claritinu 1x. A ibalginu 400. Až 2x denně . clariti n užívàm měsíc a ibalgin asi 4 dny . Snàší se tato kombinace? Dekuji Dlouhá

Odpověď

Dobrý den, kombinace těchto léčiv nemá významné interakce. S pozdravem PharmDr. Stanislav Havlíček.

Hana 21.4.2016

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli je lékáník povinen mě informovat o tom, že mi vydává lék ze souběžného dovozu. Děkuji za odpověď, Hana

Odpověď

Dobrý den, zákon takovou povinnost lékárníkovi přímo neukládá, přesto ji lze v některých případech odvodit. Pokud je léčivý přípravek na recept předepsán názvem včetně identifikačního čísla (kódu SÚKL), který je odlišný od kódu přípravku ze souběžného dovozu, je lékárník nejenom povinen pacienta o záměně informovat, ale pacient s ní musí souhlasit. V případě, že je přípravek předepsán pouze názvem, který je shodný pro oba registrované přípravky (původní i souběžně dovážený), žádná taková povinnost nevzniká. I bez povinnosti je poskytnutí takové informace, alespoň podle mne, základním standardem profesionálního přístupu. S pozdravem PharmDr. Stanislav Havlíček.

Petra 8.4.2016

Dobrý den, prosím potřebovala bych poradit, syn 22 měsícu pá páty denhrozný kašel u lékaře poslech čistý dávali jsme Ambrobene na noc Stoptussin pak jsme měli dávat jen stoptussin a fenistil na noc, moc se to nelepší nevím zda vydržet a pokračovat ve stoptussinu nebo zkusit něco jiného, někde jsem četla o Kalobě přes den a na noc Sinecod nebo nevím co? V noci má suchý dráždivý až dávivý kašel nic neodsajem, ve dne odsáváme a trochu odkašlává ale někdy je taky dost dráždivý ale spíš asi vlhký...Děkuji za radu a přeji příjemný den. S pozdravem Petra

Odpověď

Dobrý den, podle vašeho popisu situace doporučuji vydržet, případně pouze na noc zvýšit dávku přípravku Stoptussin na maximální možnou podle informací o dávkování v příbalovém letáku. Přípravek Kaloba působí protizánětlivě a vyzkoušet jej můžete, ale předpokládám, že lékař při poslechu zánět průdušek vyloučil. Pokud chcete vyzkoušet nějaký bylinný doplněk stravy doporučil bych sirup na bázi islandského lišejníku. Přípravek Sinecod obsahuje stejnou účinnou látku (butamirát) jako Stoptussin, který obsahem další účinné látky (guajafenazin) uvolňuje křeče svalů při kašli. Případná změna nezpůsobí očekávaný pozitivní efekt. S pozdravem PharmDr. Stanislav Havlíček.

Adriana 3.4.2016

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli se dá vyléčit zánět dutin (horních i dolních) jinak než antibiotiky. Ty mi vždycky předepíše lékařka na ORL a já mám poté vag. mykozu, protože na ni trpím. Když jsem však užívala kapky do nosu na rýmu a nějaké léky na bolení v krku a kašel, sama jsem se z toho nemohla dostat. Děkuji za odpověď.

Odpověď

Dobrý den, pokud na záněty dutin trpíte často, lze už při prvních příznacích nasadit podpůrnou léčbu bylinným preparátem Sinupret, případně Sinupret FORTE. V řadě případů, je ale léčba antibiotiky nutná, komplikovaný bakteriální zánět dutin může totiž vést až k meningitidě. V případě užívání antibiotik je kvůli prevenci mykóz vhodné kombinovat s probiotickými preparáty, laktobacily. S pozdravem PharmDr. Stanislav Havlíček.

Dada 2.4.2016

Dobrý den,trápí mě zápach z úst,mám refluxní onemocnění,dá se tento problém vyřešit operativně,pokud jícnový svěrač nefunguje.Děkuji za odpověď

Odpověď

Dobrý den, přestože je při refluxní chorobě jícnu možné chirurgické řešení, jedná se téměř vždy o řešení závažných stavů, kdy je pacient častým refluxem (i v noci) ohrožován na životě (například vdechnutím žaludečního obsahu), nebo když nefunguje farmakologická léčba. Zákrok se v v takovém provádí laparoskopicky. Základem terapie refluxní choroby jícnu jsou ovšem režimová opatření zejména v oblasti skladby a frekvenci přijímání potravy. Doporučují se častější a menší dávky jídla s vyloučením ostře kořeněných potravin, kávy a alkoholu, speciálně bílého vína, destilátů a lihovin. Velmi také pomůže snížení případné nadváhy. S pozdravem PharmDr. Stanislav Havlíček.

diana 29.3.2016

Dobry den.Na Slovensku nedostat liek D-penicilaminem. A ze ci existuje s takymi ucinkamy liek podobne tomu na Slovensku.Dakujem

Odpověď

Dobrý den, V České republice existuje léčivý přípravek se stejnou účinnou látkou pod názvem Metalcaptase. Vyrábí se ve dvou silách a to 150 mg a 300 mg. Velikosti balení je u obou sil 50 tablet. Přípravek je vázán na lékařský předpis. Pokud by se léčivý přípravek vydával na úhradu zdravotní pojišťovny, jeho orientační doplatek je na 150 mg balení 18 Kč a 300 mg balení je bez doplatku. Pokud by si ho pacient hradil sám, orientační ceny jsou 150 mg 384 Kč a 300 mg 610 Kč. S pozdravem PharmDr. Aleš Novosád.

Tomáš 25.3.2016

Dobrý den,nevím proč,ale z nějakého důvodu se mi teď poměrně často kolem úst objevuje vyraska(nebo takový červený lisej). Vždy,když se rano probudím,je to nejhorší. Trvá to třeba 2dny,pak se to uklidní a znovu se to objeví. Vypadá to ošklivě a nechci takto chodit ven,Co mám dělat?Co to je? Děkuji za odpoved

Odpověď

Dobrý den, příčin zarudnutí kůže může být mnoho, doporučujeme obrátit se na lékaře nejlépe dermatologa. S pozdravem PharmDr. Stanislav Havlíček.

Marie 16.3.2016

Dobrý den, je možné užívat současně lék Warfarin 5mg a Sinupret na zánět dutin? Pokud ne jaký volně prodejný lék na zánět dutin by jste k Warfarinu doporučili? Děkuji.

Odpověď

Dobrý den, současné užívání je možné. Nebylo popsáno žádné závažné ovlivnění těchto přípravků. S pozdravem PharmDr. Stanislav Havlíček

Jiřina 16.3.2016

Dobrý den. Již dva roky užívám omeprazol(metaplazie žaludku a reflux). Jím zdravě..bez pšenice,rafin.cukru,nemohu kravské mléko. Jím dostatek zeleniny a ovoce a snažím se abych měla tak 60 - 70% zásadité stravy. Denně pohyb na zdravém vzduchu. Chodím pravidelně do gastroporadny. Pořád mě pálí žáha a nezabírají mi žádné léky od pálení žáhy. Už jsem z bezradnosti oslovila internistu,který se věnuje Indické medicíně. Mám i artrozu kloubů a páteře. Nemám nadváhu( BMI 22). A klouby bolí stále víc. Tento doktor mi řekl,že Omeprazol brání vstřebávání vitamínů a vápníku do těla. Je to pravda a je nějaká přírodní náhrada omeprazolu? Je mi 53 let. Zdravou životosprávu a pohyb mám celý život. Děkuji,Jiřina.

Odpověď

Vážená paní, na úvod mi dovolte konstatovat, že běžná délka terapie omeprazolem (a ostatními podobnými přípravky) se pohybuje v řádu týdnů (4 - 12). Pokud pacient užívá omeprazol déle než 1 rok, měl by být sledován právě pro metabolický vliv na vstřebávání některých minerálů a vitamínů. Z vitamínu jde konkrétně o B12. U minerálů může docházet ke sníženému vstřebávání hořčíku a vápníku. Nedostatek hořčíku se projeví například v podobě křečí a dlouhodobý nedostatek vápníku se manifestuje frakturami stehenní kosti. Tyto projevy byly zaznamenány u pacientů, kteří užívali omeprazol déle než 3 měsíce. Ani jeden z výše uvedených možných nedostatků (B12,vápník, hořčík) nepovažuji za příčinu bolesti kloubů. Přestože nepíšete o způsobu léčby artrozy a kloubních bolestí, předpokládám, že právě léky na bolest a zánět jsou příčinou převládajícího pálení žáhy. Bez podrobnější znalosti vaší medikace jde ovšem pouze o odhad. S pozdravem PharmDr. Stanislav Havlíček

Vložte svůj dotaz

Vložený příspěvek se zobrazí až po doplnění odpovědi našimi poradci.